Rabu, 31 Ogos 2022

TARAP MUDA ULAM GULAI SAYOR 

Oleh. Gason Dumiri  

Sabah. Kebanyakan 


 warga asli dipelusuk negeri ini mengenali BUAH TARAP MUDA boleh dibuat sayor gulai dicampor pelbagai jenis ikan namun kemahiran dalam mengendali masakan sangat diperlukan jika mahu kelazatan luar biasa.

Selain dari itu ada juga  buah tarap muda yang tidak boleh dibuat gulai sayor dilaporkan KALAT PAHIT dan sukar untuk ditelan malah ramai yang mendakwa tidak boleh dihilangkan.  

Menurut beberapa warga asli Sabah yang ditemui, Buah Tarap Muda harus dipilih yang sesuai untuk dibuat sayor dan tidak semua jenis tarap sesuai  dibuat gulai sayor terang mereka memberitahu. 

Kebanyakan penjual Gulai Sayor Tarap membungkus heresan buah tarap muda dengan plastik atau tapau dengan sukatan tertentu berharga RM2.00 hingga RM3.00 sebungkus atau setapau melainkan terdapat golongan tertentu menjualnya hingga RM4.00 setapau atau sebungkus ujar mereka. 

Penggemar Gulai Sayor Tarap juga dinasihatkan betwaspada memilih penjualnya golongan orang asli Sabah memandangkan ramai yang tidak mahir memilih buah tarap yang sesuai dijadikan Gulai Sayor yang sedap kelak terbeli dengan KALAT DAN PAHIT tegas penduduk asli Sabah hari ini. 





Nota. Dilarang membuat ulasan berita, mencetak menyebarkan amnya memuat turun  dan memuat iklan niaga didalam akbar ini tanpa kelulusan Pengurus Penyiaran dan Pengiklanan Media Terkini Kuala Lumpur. Pengarang 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan