Oleh. Jaitos Dumiri
MAKANAN ORANG DAHULU
Sabah. Kulat kayu merupakan sejenis makanan orang dahulu kala dilaporkan berkhasiat untuk kesihatan wargatua yang gemar mencari Kulat berkenaan dibayang kayu yang ditumbangkan untuk pertanian sebaik melepasi 2 bulan selepas tumbang.
Kulat juga disebut Kodop bagi kaum Dusun yang mencarinya untuk masakan makanan keluarga dimana juga berada dipelusuk negeri ini namun tidak lagi menjadi warisan generasi muda mudi etnik tersebut masa kini.
Kulat ini dilaporkan sangat sedap jika dimasak campur bubur nasi dengan ayam kampung cukup dengan ramuan bawang merah dan putih serta serai bagi pewangi masakan warga desa dahulu.
Ramai juga melaporkan kepelbagaian cara memasak Kulat yang sedap mengikut pelbagai etnik suku kaum yang terdapat dipelusuk negeri Sabah sejak sekian lama ujar orang ramai yang ditemui.
Nota. Dilarang membuat ulasan berita dan memuat Iklan niaga didalam akbar ini tanpa kelulusan Pengarah Urusan Pengiklanan Azom Productions House Kuala Lumpur. Pengarang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan