Selasa, 30 September 2025

APA LANGKAH MEMASAKNYA?

Oleh. Helary Sukiono 

Kalimantan Barat. Ramai sangat kenal dengan Singkong namun bagaimana hendak memasaknya agar nyaman dimakan kata beberapa warga setempat yang sempat ditemui. 

       Bagi warga Kalbar pelbagai cara memasak Singkong yang cukup terbaik namun tidak serupa olahan dan perasa nya mengikut kaedah tukang masaknya, semua kaedah pemasakan nya tidak serupa berdasarkan  setiap  tempat mahupun negara amnya sememangnya berbeza apa tak lagi pengalaman golongan yang memasaknya. 

        Menurut mereka lagi, singkong juga memiliki isi yang berbeza beza namun jika isi nya melebihi 2 tahun jelas tidak sedap untuk dimakan para penggemarnya, tidak hairan lah ramai warga yang memilih Singkong isi baru agar pemasakan nya baik sehingga memberi manafaat kepada para pelanggan yang sedang menanti.

        Media Terkini dimaklumkan bahawa Singkong memiliki nama lain bagi negara negara tertentu yang disebut Ubi Kayu, ianya sangat unik bukan sahaja berbeza beza nama malah pucuk singkong juga sangat sedap dijadikan sayor ulam penuh ramuan.






Nota. Dilarang membuat ulasan berita dan memuat iklan niaga didalam akbar harian ini, tanpa kelulusan pengurus penyiaran dan pengiklanan Akbar Media Terkini Kuala Lumpur. Pengarang

   
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan