Ahad, 24 Oktober 2021


 Oleh. Jaitos Dumiri 

MAKANAN ORANG DAHULU 

Sabah. Kulat kayu merupakan sejenis makanan orang dahulu kala dilaporkan berkhasiat untuk kesihatan wargatua yang gemar mencari  Kulat berkenaan dibayang kayu yang ditumbangkan untuk pertanian sebaik melepasi 2 bulan selepas tumbang. 

Kulat juga disebut Kodop bagi kaum Dusun  yang mencarinya untuk masakan makanan keluarga dimana juga berada dipelusuk negeri ini namun tidak lagi menjadi warisan generasi muda mudi  etnik tersebut masa kini. 

Kulat ini dilaporkan sangat sedap jika dimasak campur bubur nasi dengan ayam kampung cukup dengan ramuan bawang merah dan putih serta serai bagi pewangi masakan warga desa dahulu.

Ramai juga melaporkan kepelbagaian cara memasak Kulat yang sedap mengikut pelbagai etnik suku kaum yang terdapat dipelusuk negeri Sabah sejak sekian lama ujar orang ramai  yang ditemui. 







Nota. Dilarang membuat ulasan berita dan  memuat Iklan niaga didalam akbar ini tanpa kelulusan Pengarah Urusan Pengiklanan Azom Productions House Kuala Lumpur. Pengarang 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan