Jumaat, 12 September 2025

SAMA TAPI BERBEZA

Oleh. Rojaili Kirwan

Jakarta. Isi singkong yang dimasak golongan yang pakar pasti menarik selera kepada penggemar nya setiap bersarapan pagi.

      Singkong juga dilaporkan terdapat beberapa jenis dikalangan para penanam nya dengan pelbagai jenis rasa dan kelazatan nya, namun bukan semua warga pernah menikmati jenis jenis isi Singkong melainkan menempahnya dikalangan pekebun luar bandar.

      Menurut warga tempatan mereka menamakan isi tersebut sebagai SINGKONG namun di Malaysia dinamakan sebagai UBI KAYU, kadar harga juga amat berbeza berikutan bagi negara ini (Indonesia) ianya dijual RP 1.350 bagi 1 Kilogram manakala di Malaysia RM7.90 1 Kilogram.

       Apapun Singkong atau Ubi Kayu bagi kedua dua negara bergantung kepada kepakaran tukang masak nya bagi mendapat kelazatan masakan tersebut, setiap tukang masak ada sahaja kepakaran berbeza beza mereka mengikut kemahuan disamping corak pembelajaran bagi membentuk masakan yang memenuhi kehendak pelanggan.






Nota. Dilarang membuat ulasan berita dan memuat iklan niaga didalam akbar harian ini, tanpa kelulusan pengurus penyiaran dan pengiklanan Akbar Media Terkini Kuala Lumpur. Pengarang
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan