Sabtu, 21 September 2019

 SIJIL HALAL DAN PEMANTAUAN PERLU SEIRING
Oleh. Jasly Dollah
Isu sijil halal yang dipertikai oleh segelintir peniaga
 terutama orang
Islam tidak sesuai berikutan setiap kedai makan yang memiliki Sijil Halal sekalipun perlu pemantauan pihak berkuasa secara bersepadu demi mengelak para peniaga lalai membiarkan tindak tanduk pekerja yang tidak bersih dalam konteks penyediaan makanan dan minuman pelanggan tiap hari,  ianya melibatkan cara memasak, susunan pinggan mangkuk dan gelas ditempat terbuka disamping mulut gelas kaca pecah pecah masih digunakan menghidang minuman pelanggan tanpa penjagaa taukeh kedai makan mencemar nama baik sijil halal.
Kes kes serupa dilakukan para pekerja termasuklah pemakanan termasak tidak bertutup serta pinggan mangkuk berselerakan tiada tempat tertutup bagi memelihara peralatan seumpama tidak tercemar dengan debu debu yang berterbangan.
Turut menyedihkan peniaga makanan tamu mingguan dan pasar malam yang terang terangan tidak menutup semua makanan terbuka dijual kepada orang orang Islam dan sebaliknya, ini jelas perlu pemantauan bersepadu bagi semua agensi kerajaan agar perbuatan mengabaikan kebersihan permakanan berulang  ulang sepanjang tahun agar p pemilik dan penjaga kedai termasuklah para pekerja sentiasa mengutamakan kebersihan berkekalan jelas orang ramai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan